Bygga inglasat uterum trendar

3.12.2018

Trots den rådande osäkerheten på bostadsmarknaden visar mätningar på ett växande intresse för inglasade uterum. De närmaste 3-5 åren väntas 16% av alla husägare slå till med ett nytt uterum vilket motsvarar närmare 200 000 st nya inglasade extrarum att inreda till sin pärla.

En undersökning utförd av Mistat AB visar att trenden att skapa ett inglasat uterum håller i sig. Efter kök- och badrumsrenovering kommer på listan att vilja glasa in sin altan, uteplats eller bygga ett nytt uterum. Endast 20% säger att den rådande bostadsmarknaden ger avvaktande effekt på nya hemmaprojekt. Runt 30% av de tillfrågade räknar med att spendera mellan 100 000-300 000 kr i byggandet av sitt nya uterum.  

Från tidig vår till sen höst

Ett uterum förlänger säsongen. Med inglasning kan du lättare skapa ett behagligt klimat för trivsamma stunder i ditt uterum. Primärt är inglasningen avsedd för nyttjande från tidig vår till sen höst. Under sommartid kan man även lättare skydda sig mot knott och mygg och skapa en trevlig miljö att vistas i. Av de som redan har ett uterum idag nyttjar ca 20% uterummet varje dag medans 36% nyttjar rummet flera dagar i veckan.

Hur nyttjas uterummet? 

Hur nyttjas uterummen efter att de glasats in? Undersökningen visar på att de absolut vanligaste användningsområdena är:

  • Fikarum
  • Sällskapsrum
  • Matrum
  • Extra utrymme
Ytterligare fakta från undersökningen:
  • 95% använder uterummet på sommaren, 75% på våren, 65% på hösten, 15% på vintern.
  • 95% tycker inglasat uterum ökar boendekvalité och trivsel i hög utsträckning.
  • 69% tycker att uterummet höjer fastighetens värde i hög eller mycket hög utsträckning.

NIKA erbjuder helhetslösningen

Är du intresserad av att glasa in ditt uterum så erbjuder Nika Inglasning AB helhetslösningen från fabrik till montage. Du kan fråga oss om förslag på lösning och prisuppgifter direkt genom en offertförfrågan på priser inglasat uterum »

Läs mer om våra system på produkter inglasning » 

Fakta: I undersökningen svarade 1001 st tillfrågade i åldrarna 16-79 år. Alla svarande bor i eller äger ett småhus. Undersökningen genomfördes av Mistat AB under första kvartalet 2018. I Sverige finns totalt ca 400 000 fritidshus och ca 1,9 miljoner villor/radhus.