Glasa in balkong i bostadsrätt

1.12.2018

Fördelar med att glasa in sin balkong

Genom att glasa in sin balkong förlänger man säsongen på sin balkong eller altan. Med detta menas att du genom inglasning kan skapa ett behagligt klimat från tidig vår till sen höst. Själva glasen i sig är inte isolerglas men skapar en isolerande effekt. Du får ett väder- och vindskydd som stänger ute regn och rusk och som håller värmen kvar längre efter uppvärmningen från solens strålar eller egen värmekälla t. ex. terrassvärmare. 

  • Stänger ute regn och rusk
  • Skapar behagligt klimat på balkongen
  • Minskar ljudnivån utifrån (buller, trafikljud)
  • Klimatskärm som sänker uppvärmningskostnaden
  • Tryggare för barn och husdjur
  • Extra skydd mot inbrott
  • Höjer värdet på bostaden
  • Skapar en extra yta att inreda till ett trivsamt uterum

Vad kostar det? »

Inglasade balkonger – bilder »

 

Inglasad balkong av NIKA Inglasning

Glasa in balkongen i bostadsrätt

Hur går man tillväga och vad gäller? Här nedan följer några viktiga punkter som man måste ta hänsyn till när man väljer att glasa in balkongen i sin bostadsrätt.

  • Bygglov för inglasning Oavsett om det redan finns inglasningar sedan tidigare i fastigheten eller om du är den första att glasa in så måste det finnas ett giltigt bygglov innan arbetet kan påbörjas. Ibland kan det redan finnas ett giltigt bygglov för inglasningar i föreningen. Kontrollera med styrelsen i din förening för att se om detta finns. Skulle det inte finnas ett giltigt lov så måste du själv ansöka om detta (ansökan görs till bygglovsenheten i din kommun). Ett bygglov för inglasning är tidsbegränsat – har det tidigare funnits i fastigheten så är det inte säkert att det fortfarande gäller.  
  • Välj system med minsta inverkan Finns det inglasningar sedan tidigare i din förening så måste nya inglasningar följa samma utseende. Du får alltså inte skapa en egen lösning som skiljer sig från vad som redan finns monterat. Det står även angivet i aktuellt/tidigare bygglov vad som gäller för att glasa in. Är du den första att välja inglasning så sätter du (genom kommunens godkännande av lösning och utseende) en standard på vad som är giltigt i din förening. Alla inglasningar ska följa samma kulör och utseende. Tänk på att man oftast inte får göra någon åverkan på fastighetens fasad utan glasen ska sättas med minsta möjliga åverkan på befintlig konstruktion.  

Nika Inglasning anpassar alltid inglasningarna till vad som gäller i din fastighet. Vi lackar alla profiler i kulör enligt bygglov och skräddarsyr glasen så att varje inglasning blir likadan till utseendet. Saknas det bygglov så kan vi hjälpa dig med alla handlingar som krävs till en ansökan. 

 

Läs om processen:

Inglasning – steg för steg »

Läs mer om vad inglasningen kostar »