Vanliga frågor

Vad kostar en inglasning?

Det finns många parametrar vi måste ta hänsyn till för att svara på den frågan. För det första måste man veta hur mycket glas det behövs till din inglasning. Det är inte fråga om hur stor din uteplats eller balkong är till ytan utan hur stor areal som behöver täckas med glas (mät höjd + bredd där glasen ska sitta). Utöver mängden glas kanske det även krävs aluminiumstomme som förstärkning eller bärande stomme till balkongtak. Med andra ord är det svårt att svara på vad en inglasning kostar utan att veta mer. Det finns inget fast pris för en inglasning generellt men däremot offererar vi alltid ett fast totalpris på inglasningen av just din balkong/uteplats. Fråga oss och beskriv hur det ser ut så får du en offert för ditt objekt! Du kan även boka ett kostnadsfritt hembesök med presentation av systemet. Fråga pris – inglasning

Blir min inglasning helt tät?

En inglasning bör aldrig göras helt tät. Skulle vi skapa ett helt tätt utrymme blir det inte sällan dålig luftkvalitet tillsammans med andra oönskade bieffekter – en inglasning mår bra av att andas. Inglasningen bör i första hand ses som ett avancerat väder- och vindskydd som förlänger säsongen från tidig vår till sen höst. Även om milda vintrar också kan ge utrymme för att vistas på en inglasad balkong så är produkten inte primärt avsedd för vinterbruk. Gällande våra ramfria system med glas mot glas medföljer alltid extra tätningslister (transparenta plastlister placerade mellan glasen för extra tätning). NIKA inglasningssystem stänger ute regn, slask och snö och skapar ett behagligt klimat på balkongen. Inred till ett trevligt uterum! 

Blir min inglasning isolerad?

Glasen är så kallade enkelglas vilket betyder glas utan luftspalt eller gas. Det är därför felaktigt att prata i termer som isolerglas. Däremot ger självfallet inglasningen en isolerande effekt – vilket även är fallet varför man glasar in. Studier har visat att inglasade balkonger minskar uppvärmningskostnaderna för hela fastigheten. Med detta sagt så blir effekten isolerande men materialet i sig själv är inte isolerglas.

När du jämför olika aktörer på marknaden så var noga med att läsa vilken typ av glas som säljs. Det händer att man blandar ihop inglasningens isolerande effekt med isolerglas. Vi hjälper dig gärna om du vill ha svar på frågor eller få tips på vägen mot valet av inglasning!

Hur går det till om jag inte vet någonting alls om inglasning?

Kontakta oss och berätta om vad du vill glasa in. Vi gör kostnadsfria hembesök där vi beräknar fram ett totalpris för hela projektet. Efter vår presentation av lösning tar du ställning till hur du vill göra. Rådfråga oss eller be om ett gratis hembesök för offert. Normalt sker processen enligt: Steg 1: Hembesök alternativt direktoffert (om objektet är känt sedan tidigare). Steg 2: Montageledare gör fabriksmätning till konstruktionsunderlag. Steg 3: Vi kontaktar dig för montage när allt material anlänt från vår fabrik. Läs gärna igenom vår snabbguide steg för steg – inglasning »

Vilken typ av inglasning ska jag välja?

Kortfattat finns det två typer; ramfri inglasning eller skjutglas med ram. Det ramfria systemet är glas mot glas där inga synliga ramverk finns (förutom transparenta avtagbara tätningslister). Systemet med ram innebär att varje glas har en synlig aluminiumram runt vardera glas. Det skiljer sig även lite åt hur man öppnar dessa två system. Glasen finns utöver detta i flera glastjocklekar; 6, 8 eller 10 mm. Hör av dig till oss så förklarar vi mer och ger dig förslag på en lämplig lösning! Tänk på att många bostadsrättsföreningar endast tillåter det ramfria systemet. NIKA anpassar alltid inglasningen så att konstruktionen smälter in tillsammans med redan existerande inglasningar enligt gällande bygglov. Titta på vår snabbguide att glasa in » eller besök vår produktsida våra inglasningar – produkter »

Kan jag få en extra räckesbeklädnad/vägg innanför räcket?

Ja, NIKA erbjuder en högblank vit dekorvägg som räckesbeklädnad. Detta är vanligt om man har t. ex. ett plåträcke och vill täcka insidan av detta med en vägg. Vår räckesbeklädnad är utformad för att bevara maximalt av balkongens yta. Till skillnad från att installera en separat fristående vägg innanför räcket, som ofta stjäl mycket utrymme, så monterar vi istället beklädnaden direkt mot räcket. Se före-/efterbilder på glasa in balkong

Behöver man bygglov för inglasning?

Ja, inglasning av balkong eller uteplats i bostadsrätt kräver bygglov. Fråga först styrelsen i din förening om det finns giltigt bygglov för inglasning. Finns inte giltigt bygglov måste du själv söka lov hos kommunen.  Behöver du hjälp med bygglovsansökan är du välkommen att kontakta oss! 

Kan jag få ROT-avdrag för arbetet med inglasning?

Nej, för bostadsrätter gäller endast ROT-avdraget för inre underhåll, sådant som bostadsrättsinnehavaren ska ansvara för. En balkonginglasning räknas som yttre åtgärd, en åtgärd på fasaden, vilket själva bostadsrättsföreningen har underhållsansvaret för. En inglasning ger alltså inte rätt till skattereduktion i detta fall. 

För villor och fritidshus gäller ROT-avdrag för arbetskostnaden på inglasning endast om detta utförs som en tillbyggnad på befintlig fastighet. ROT-avdrag gäller inte om du väljer att bygga ett fristående uterum på tomten. För att hålla dig uppdaterad kan du läsa mer på skatteverkets hemsida: Skatteverket – info om ROT-avdrag »

Hur betalar man inglasningen?

All betalning sker efter montage. Du betalar via faktura, swish eller avbetalning upp till 36 månader. 

Vilken garanti gäller?

NIKA har 5 års trygg garanti. Vi har utöver detta full support på alla komponenter om problem uppstår efter garantitiden. NIKA® Produktsupport. Garanti

Säljer ni tätningslister till ramfri inglasning?

Ja, vi har tätningslister/vinterlister. Vill du att vi utför bytet på plats så fyll i din förfrågan på beställ service inglasning »

Kan man köpa solgardiner/insynsskydd i efterhand?

Ja, du kan komplettera din inglasning med solskydd/insynsskydd i form av plisségardiner eller persienner i efterhand. Titta på sidan tillbehör inglasning för att se bilder och skicka sedan en offertförfrågan.

Kan jag få projektrabatt på min inglasning?

Volymrabatter kan vi få till stånd endast då vi installerar flera inglasningar i samma fastighet eller område. På det viset så kan vi samköra montaget och göra installationen både mer miljövänlig och effektiv vilket hjälper till att reducera pris per enhet. Ett smart sätt är att fråga dina grannar och beställa tillsammans. Du kan också be styrelsen i din förening att höra av sig till oss så kan vi hjälpa till med en intresseundersökning för att samla ihop flera inglasningar till en gruppbeställning. Vill du göra en förfrågan för flera inglasningar går det bra att använda detta formulär: Gruppbeställning balkonginglasning »

Övrigt

Allmänt om inglasning:

Arkiv – inglasad balkong »

Glasa in balkong i bostadsrätt »

ROT-avdrag för inglasad balkong »

Arkiv – inglasat uterum »

Bygga inglasat uterum trendar »

Skjutpartier till uterum »

 

Hoppa till:

Startsida nika.se