Vanliga frågor

Vad kostar en inglasning?

Det finns många parametrar vi måste ta hänsyn till när vi svarar på den frågan. Den första delen är hur mycket glas som går åt till din inglasning. Det är inte fråga om hur många kvadratmeter din uteplats eller balkong är utan hur många meter av ditt blivande uterum som måste ha glas. Utöver frågan om hur mycket glas som behövs kanske det även krävs aluminiumstomme som förstärkning eller en stomme som bär upp delar av ett tak eller kanske t.o.m. ett helt tak. Med andra ord så är det svårt att svara på den frågan utan att veta mer. Det finns inget fast pris för en inglasning generellt men däremot offererar vi alltid ett fast totalpris för just din balkong eller uteplats. Fråga oss och beskriv hur det ser ut så kan vi lämna en offert för just ditt objekt! Fråga pris – inglasning

Blir min inglasning helt tät?

En inglasning blir aldrig och bör aldrig göras helt tät. Inglasningen behöver andas och släppa in luft, skulle vi skapa helt tätat utrymme blir det inte så sällan fel i både ventilation och luftkvalitet. En inglasning ska ses som ett avancerat väder- och vindskydd.  En inglasning förlänger säsongen från tidig vår till sen höst. Även om milda vintrar också kan ge utrymme för att vistas på en inglasad balkong så är produkten inte primärt avsedd för vinterbruk. Gällande våra ramfria system med glas mot glas medföljer alltid extra tätningslister vilket är transparenta plastlister som sitter mellan glasen för extra tätning. Väljer man att plocka bort dessa tätningslister (avtagbara) så får man alltid ett litet mellanrum mellan glasen. Låt säga att man valt att plocka bort dessa och att det samtidigt är ett riktigt oväder med regn och blåst, då kan det självfallet tränga in lite vatten mellan glasen. Dock är det i normalfallet inga mängder som man reagera över. Så med andra ord – din inglasning blir inte helt tät men skyddar mot det mesta! Skulle du få besvär som du reagerar på så hör av dig så åtgärdar det till vad det ska vara.

Blir min inglasning isolerad?

Glasen är s.k. enkelglas d.v.s. glas utan luftspalt eller gas. Det är därför fel att man säger att glasen är isolerade. Däremot ger självfallet inglasningen en isolerande effekt – vilket även är fallet varför man glasar in. Hela fastigheten kan göra besparingar på uppvärmningskostnader med inglasning samt att du får ett uterum med mildare klimat än utetemperatur. Med detta sagt så blir effekten isolerande men materialet i sig själv är inte isolerglas.

När du jämför olika aktörer på marknaden så var noga med att läsa vad exakt för glas som säljs. Det händer ibland att man blandar ihop inglasningens isolerande effekt med isolerglas. Betala aldrig för mer än vad du får! Vi hjälper dig gärna om du vill ha svar på frågor eller få tips på vägen mot valet av inglasning!

Hur går det till om jag inte vet någonting alls om inglasning?

Kontakta oss och berätta om vad du vill glasa in. Vi gör kostnadsfria hembesök där vi beräknar ditt totalpris. Efter vår presentation av lösning tar du ställning till hur du vill göra. Detta betyder med andra ord att det aldrig kostar att fråga eller be om ett hembesök för offert. Normalt sker processen i nummer 1: Hembesök alternativt direktoffert (om objektet är känt sedan tidigare). Nummer 2: Montageledare gör fabriksmätning till konstruktionsunderlag. Nummer 3: Du inväntar vårt samtal för montage. Läs gärna igenom vår snabbguide steg för steg – inglasning »

Vilken typ av inglasning ska jag välja?

Kortfattat finns det två typer; ramfritt eller skjutglas med ram. Det ramfria systemet är glas mot glas där inga synliga ramverk finns. Systemet med ram innebär att varje glas har en synlig aluminiumram runt vardera glas. Det skiljer sig även lite åt hur man öppnar upp dessa två system. Utöver detta finns olika glastjocklekar, 6-10 mm. Hör av dig så förklarar vi mer! Tänk på att många föreningar endast tillåter det ramfria systemet. NIKA anpassar alltid inglasningen så att denna smälter in i det som redan installerats i fastigheten/enligt gällande bygglov. Titta på vår snabbguide att glasa in » eller besök vår produktsida våra inglasningar – produkter »

Kan jag få en extra räckesbeklädnad / vägg innanför räcket?

Ja, NIKA erbjuder räckesbeklädnad! Detta är vanligt om man har t. ex. ett plåträcke och vill täcka insidan av detta med en vägg. Nikas räckesbeklädnad är utformad för att bevara maximalt av balkongens yta. Istället för att sätta en separat beklädnad fristående innanför räcket, som ofta stjäl mycket utrymme, så sätter vi beklädnaden direkt mot räcket. Titta på våra före- / efterbilder på glasa in balkong » 

Behöver man bygglov för inglasning?

Ja, inglasning kräver bygglov. Fråga först styrelsen i din förening om det finns giltigt bygglov för inglasning, finns inte detta så måste du själv söka detta hos kommunen.  Behöver du hjälp så är du välkommen att kontakta oss! 

Kan jag få ROT-avdrag för arbetet med inglasning?

Nej, för bostadsrätter (lägenheter i flerbostadshus) gäller endast ROT-avdraget för inre underhåll, sådant som bostadsrättsinnehavaren ska ansvara för. En balkonginglasning räknas som yttre åtgärd, en åtgärd på fasaden, vilket själva bostadsrättsföreningen har underhållsansvaret för. En inglasning ger alltså inte rätt till skattereduktion i detta fall. 

För villor och fritidshus gäller ROT-avdrag för arbetskostnaden på inglasning endast om detta utförs som en tillbyggnad på befintlig fastighet. ROT-avdrag gäller inte om du väljer att bygga ett fristående uterum på tomten. För att hålla dig uppdaterad kan du läsa mer på skatteverkets hemsida: Skatteverket – info om ROT-avdrag »

Hur betalar man inglasningen?

All betalning sker efter montage. Du betalar via faktura eller avbetalning upp till 24 månader. 

Vilken garanti gäller?

NIKA har 5 års garanti. Vi har utöver detta full support på alla delar om problem uppstår efter detta. NIKA® Produktsupport. Garanti

Säljer ni tätningslister för ramfri inglasning?

Ja, vi har tätningslister / vinterlister. Vill du att vi utför bytet på plats så fyll i din förfrågan på beställ service inglasning »

Kan man köpa solgardiner / insynsskydd i efterhand?

Ja, du kan komplettera din inglasning med solskydd / insynsskydd i form av plisségardiner eller persienner i efterhand. Titta på sidan tillbehör inglasning för att se bilder och skicka sedan en offertförfrågan.

Kan jag få projektrabatt på min inglasning?

Volymrabatter kan vi få till stånd endast då vi installerar flera inglasningar i samma fastighet. På det viset så kan vi samköra montaget och göra installationen både mer miljövänlig och effektiv vilket hjälper till att reducera pris per enhet. Ett smart sätt är att fråga dina grannar och beställa tillsammans. Du kan också be styrelsen i din förening att höra av sig till oss så kan vi hjälpa till med en intresseundersökning för att samla ihop flera inglasningar till en gruppbeställning. Vill du göra en förfrågan för flera inglasningar går det bra att använda detta formulär: Gruppbeställning balkonginglasning »

Övrigt

Allmänt om inglasning:

Arkiv – inglasad balkong »

Arkiv – inglasat uterum »

ROT-avdrag för inglasad balkong »
Glasa in balkong i bostadsrätt »